Kultura i tradycja świąt Bożego Narodzenia w krajach europejskich były tematem dorocznego konkursu przygotowanego przez nauczycielki zawodu Zespołu Szkół nr 2 w Wągrowcu. W auli pojawiły się stoiska, na których reprezentanci ponadpodstawowych powiatowych placówek oświatowych wystawili przygotowane kulinarne arcydzieła.
Mówiła Natalia Białaszyk, jedna z organizatorek.
Elementem konkursu było merytoryczne przygotowanie. Uczniowie opowiadali gościom ciekawe historie związane z kulinariami. Celem było pokazanie różnorodności europejskich świątecznych kuchni także w języku danego kraju. Oprócz smaku potraw komisja zwracała uwagę na wygląd stoiska. Zwycięzcami zostali reprezentanci wągrowieckiego I Liceum Ogólnokształcącego, czyli Maja Woźniak, Dominika Żątkowska, Zuzanna Moszyńska, Piotr Ziewiec. Drugie i trzecie miejsca zajęli gospodarze, którzy również mieli oryginalne pomysły.
Mówiła Luiza Hopcia, uczenjica Zespołu Szkół nr 2 w Wągrowcu.
W nagrodę czołowa trójka otrzymała możliwość bezpłatnej nauki gry na gitarze, słodki poczęstunek u sponsora oraz bon do realizacjo w miejscowej księgarni.
Pomysł konkursu narodził się kilka lat temu w formie szkolnej. Inicjatorkami były Kinga Ciesielska, Natalia Białaszczyk, Jolanta Szpis-Mikołajczak, Olga Smoleńska. Z czasem formuła objęła szkoły gimnazjalne oraz ponadgimnazjalne. Organizatorzy zapraszają uczniów wszystkich szkół podstawowych i średnich. W tym roku pojawili się jeszcze seniorzy, którzy z przyjemnością przyglądali się stoiskom.
(Cezary Kucharski)